Hogyan működik a Breezair evaporatív (párologtató) légkondicionálás?

A Breezair evaporatív (párologtató) légkondicionálás a párolgás okozta természetes hűtés elvén működik. Nedvesítsd be az ujjad és tartsd a levegőbe, érezni fogod, hogy hűvösebb lesz. Ez a párolgás, ez egy természetes jelenség. Az evaporatív légkondicionálóban a szivattyú vizet vezet a hűtőbetétekre, a motoros ventilátor ezeken a nedvesített betéteken keresztül szívja át a külső meleg levegőt. A nedvesített betéteken áthaladó kívülről érkező meleg levegő nagy mértékű párolgást okoz. Ez lehűti a levegőt, amelyet azután az épületbe befújjunk.

Mennyivel tudja a hőmérsékletet csökkenteni a Breezair Evaporatív Légkondicionáló?

Ez a külső levegő hőmérsékletétől és páratartalmától függ. A lenti hőmérsékleti táblázat segítségével ez könnyen megérthető. Például egy TBS 580 Evaporatív Légkondicionáló a 25°C és 50% relatív páratartalmú levegő hőmérsékletét 18,6°C-ra hűti le, azaz 6,4°C-al csökkenti. Egy 35°C és 30% relatív páratartalmú levegő hőmérsékletét 22,8°C-ra hűti le, azaz 12,2°C-al csökkenti.

Beállítható a Breezair evaporatív légkondicionálón az, hogy egy adott időpontban bekapcsoljon vagy leálljon?

Igen. A MagIQtouch vezérlővel az evaporatív légkondicionálót 7 napra előre, ezen belül minden egyes nap további 4 időszakra programozható. Beállíthatod, hogy az adott időszak mikor induljon, mikor legyen vége és ebben az időszakban milyen program szerint működjön a légkondicionáló. A MagIQcool vezérlővel azt tudod programozni, hogy mikor induljon el a légkondicionáló és mikor álljon le.

Használható a Breezair evaporatív légkondicionáló az üzemben lévő füst vagy kellemetlen szagok eltávolítására is?

Igen, mert nem forgatja vissza levegőt (mint ahogyan azt a hagyományos légkondicionálók teszik). Gyártó és raktár csarnokokba az evaporatív légkondicionálás a legjobb megoldás. Az ajtókat ablakokat nyitva lehet tartani (vagy elszívó ventilátorokat lehet alkalmazni), a légkondicionáló teljes egészében eltávolítja a füsttel, baktériumokkal, szagokkal terhelt levegőt és helyére 100%-ban friss, tiszta és hűtött levegőt szállít.

A Breezair evaporatív légkondicionáló üzemeltetéshez milyen légcsatorna rendszer szükséges?

Az evaporatív légkondicinálókhoz számos légcsatorna rendszer illeszthető. Viszont a leggyakrabban alkalmazott megoldás a tetőn vagy falon keresztül egy ponton történő befúvás, ezt igény szerint lehet különböző terelő elemekkel irányítani. Az evaporatív léghűtés lényegesen nagyobb mennyiségű levegőt mozgat meg, mint a hagyományos légkondicionálók, ezért általában a kívánt hűtés kiterjedt légcsatorna rendszer nélkül is elérhető.

Miért kell az ajtókat és ablakokat nyitva tartani?

Mert az épületen belül a levegőben felgyülemlett hőt, párát és egyéb szennyezőanyagokat a befúvott friss levegővel pumpáljuk ki. Az Evaporatív Légkondicionáló nem a beltéri levegőt keringeti, ha az épületet bezárva tartod akkor a berendezés hatékonysága nagy mértékben csökkenni fog és a benti levegő sem lesz kellemes.

Növeli a páratartalmat az Evaporatív Légkondicionáló?

A legtöbb esetben igen, egy minimális mértékben nő a páratartalom, de ugyanakkor a hőmérséklet is csökken. A hőmérséklet és páratartalom egy megfelelő kombinációja komfortos az embernek, az evaporatív légkondicionálás azért terjedt el világszerte ilyen széleskörben, mert elő tudja állítani ezt a kombinációt. Például egy 80%-os páratartalom 30°C hőmérséklettel nagyon kellemetlen ugyanakkor a 80%-os páratartalom 16°C hőmérséklettel nagyon kellemes. Azonban a forró hőmérsékletben is javítható a komfort érzés a légmozgás növelésével és az evaporatív légkondicionálás elegendő légmozgást okoz, hogy minimalizálja páratartalom hatását.

Mennyi az elfogadható maximális páratartalma a külső levegőnek?

A jó eredmény érdekében mi azt javasoljuk, hogy a külső levegő páratartalma a nap legmelegebb időszakában nem kellene, hogy elérje a 60%-ot. Azt se fejtsük el, hogy a páratartalom akkor a legalacsonyabb amikora a hőmérséklet a legmagasabb egy 24 órás cikluson belül, extrém hőségben a páratartalom sokkal alacsonyabb, mint azt gondolnád. Ilyenkor van szükséged a maximális hűtésre és pontosan ilyen körülmények között tudja a legjobb teljesítményt biztosítani a Breezair evaporatív légkondicionáló készülék.

Milyen negatív egészségügyi hatása van az evaporatív (párologtató) légkondicionálásnak?

Az Evaporatív Légkondicionálásnak csak pozitív hatása van az egészségre. Ez a hűtés biztosítja a levegőnek azt az alap páratartalmat, amely természetes igénye az emberi szervezetnek; eltávolítja a helység levegőjében lévő egészségtelen szennyeződéseket; 100%-ban friss és tiszta levegőt szállít az épületben, amelyet SOHA nem forgat vissza; eltávolítja a sztatikus feltöltődést; bizonyítottan csökkenti a légúti betegségek kialakulását ill. annak tüneteit, például az asztmát, légúti allergiát. Az Evaporatív Légkondicionális sokkal egészségesebb, mint a hagyományos légkondicionálás.

Az evaporatív légkondicionálásnál fennállhat a légionárius betegség kialakulásának veszélye?

Egyrészt a megfelelően karbantartott evaporatív légkondicionáló nem terjeszti ezt a betegséget, mert nem termelődik aeroszol. Az evaporatív hűtőket nem szabad összetéveszteni a hűtő tornyokkal vagy az evaporatív kondenzátorokkal, ezek egy egészen más technológia szerint működnek. Másrészt a minőségi evaporatív léghűtők leengedik a vizet, ha arra nincs szükség, így nincs pangó víz ami környezeti hőmérsékletre felmelegedne. Mindezeken túl, ahogyan azt már elmondtuk, egy jól megtervezett evaporatív légkondicionáló nem termel aeroszolt, ez azt jelenti, hogyha esetleg lenne is a hűtőben baktérium, közvetítő közeg hiányában nem tudja az emberi szervezettet elérni, megfertőzni. Ráadásul mindezidáig egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, ahol a légionárius betegséget az evaporatív légkondicionáló okozta volna és a tudományos kutatások is azt támasztják alá, hogy a baktérium terjedése evaporatív módon nem lehetséges.

Mennyi vizet használ a Breezair?

A felhasznált víz mennyisége közvetlenül arányos a hűtési mennyiséggel – magasabb víz felhasználás, nagyobb hűtési teljesítmény. A vízfogyasztás függ a külső levegő páratartalmától is; magasabb páratartalom- alacsonyabb víz felhasználás. A felhasznált vízmennyiség a gép beállításaitól is függ – a nagyobb sebesség több vízzel dolgozik. Végül a vízfelhasználás függ a készülék "Öblítés" beállításától is. Minimális öblítési gyakoriság, egy magas sebesség beállítás, valamint egy 30%-os relatív páratartalom mellett és 1000m3/h (600cfm) légáramnál a vízfelhasználás 7liter/h. 50%-os relatív páratartalomnál és 1000m3/h légáramnál a vízfelhasználás 5liter/h. Például TBA550 készüléknek 10800m3/h légszállító teljesítménye van 80Pa-on tehát 30% relatív páratartalomnál a körülbelül 76 liter/h, míg 50% relatív páratartalomnál körülbelül 54 liter/h a vízfogyasztás.

Mit jelent az "Öblítés" funkció?

A Breezair berendezéseknek van egy "Öblítő" funkciója, ami azt jelenti, hogy ha berendezés tartályában egy bizonyos érték fölé nő a víz só és szennyeződés koncentrációja, akkor az automatika egy minimális vízmennyiséget leenged a tartályból, majd ezt friss vízzel pótolja. Ez megnöveli a berendezés és a hűtő betétek élettartamát, ugyanakkor csökkenti a karbantartás igényt.

Könnyű a Breezair karbantartása?

Igen, mert egy nagyon egyszerű berendezés. Gyakorlatilag a hűtőbetéteket kell rendszeresen ellenőrizni és tisztítani attól függően, hogy a környezeti levegő mennyire szennyezett vagy tiszta. Egy tiszta levegős környezetben elég évente egyszer karbantartani a betéteket, egy szennyezettebb környezetben a tisztítást érdemes legalább 6 havonta elvégezni. A tiszta hűtőbetétek jobb hűtési teljesítményt adnak. A készülék víztartályát évente egyszer kell kitisztítani, egyéb iránt kövesd a használati utasításban foglaltakat.

Mennyi energiát használ a Breezair Evaporatív Légkondicionálója?

Meg fogsz lepődni milyen kevés energiát használ – sokkal kevesebbet, mint egy hagyományos kompresszoros légkondicionáló. Az energiafelhasználás akár 80% kevesebb lehet, mint egy hagyományos légkondicionáló esetében.

A Breezair Evaporatív Légkondicionálója megtisztítja a levegőt?

Igen. A forró, poros külső levegő megtisztul miközben keresztül megy a nedves hűtőbetéteken. A betétek megfogják a levegőben lebegő részecskéket. Jelentősen csökkenti a levegőben lévő sok más apró szennyeződés -mint például a pollenek- koncentrációját.

Hogyan tudom meghatározni, hogy milyen géptípusra van szükségem.?

A te Breezair márkakereskedőd az adott projekt paraméterei és az egyedi igények alapján kiszámítja a hűtésigényt és meghatározza a legoptimálisabb evaporatív léghűtő típust és a szükséges készülék számot. Gyakran több készülékre van szükség. A méretezés az adott helység méreteinek, hőterhelésének (emberek/gépek/állatok) és a szükséges légcsere igény figyelembe vételével készül. A számítás alapja a hagyományos légkondicionáló méretezése, ennek részletei bárki számára hozzáférhető, akit ez érdekel.

Mit jelent a "Ponthűtés"?

Ipari csarnokokban gyakori eset, hogy bizonyos technológia folyamatokból adódóan a csarnok egyes részein kiemelkedően magas hőterhelés jelentkezik. Ilyenkor nem mindig szükséges az egész csarnokot hűteni, elegendő komfortot biztosíthat, ha csak az adott magas hőmérsékletű helyek un. ponthűtését oldjuk meg. A kiugróan magas hőterhelés forrása lehet egy kemence, egy festő berendezés, egy fröccsöntőgép vagy akár a dolgozók magas száma a területen. Az adott helyen a Breezair ponthűtés drámain javíthatja a munkahely hőmérsékleti komfortját és nagy mértékben javíthatja a termelékenységet. A beruházás költség igénye alacsonyabb, mint a hagyományos légkondicionáló telepítése.